Pstrąg pieczony w piekarniku - danie nie tylko na piątek :)

9/15/2015

W ostatnim tygodniu naszła mnie ochota na rybę...ale nie taką w panierce na głębokim tłuszczu. Miałam ochotę na coś lekkiego i pysznego. Poszłam do sklepu i szukałam...w oczy rzucił mi się patroszony pstrąg. Oczami wyobraźni już go widziałam u mnie na talerzu :D 

Co potrzebujemy na obiad dla dwóch dorosłych osób:
- pstrąg patroszony 2szt (ja kupiłam w biedronce za nie całe 12zł)
- kilka ząbków czosnku
- masło
- pietruszka lub koperek (opcjonalnie)
- pieprz i sól (najlepiej morska)
- folia aluminiowa do pieczenia
- cytryna 
- przyprawy wg.uznania

1. Pstrąga dokładnie myjemy i delikatnie oskrobujemy. Wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. 

 

2. Czosnek kroimy na plasterki a 1-2 ząbki wyciskamy przez praskę

3. Pstrąga nacieramy z obydwu stron oraz w środku solą (najlepiej morską) i świeżo mielonym pieprzem (można także użyć innych ulubionych przypraw) 
4. Rybę nacinamy kilkukrotnie z obydwu stron dość głęboko, ale nie na wylot i wciskamy w szczeliny plasterki czosnku. Natomiast w środku smarujemy wyciśniętym czosnkiem.

5. Z obydwu stron smarujemy rybkę masłem a do środka wkładamy kilka małych kawałków masła i gałązkę np. pietruszki
 
 

6. Zawijamy rybę w folię (stroną błyszczącą do środka) i wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej. ja trzymałam ok 2 godzin.

7. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Ja piekłam na 180 stopni przez 40 minut. Po 30 minutach rozcięłam folię, aby skórka ładnie się przyrumieniła.

8. Wyciągamy z piekarnika i jeżeli nam się uda możemy zdjąć z folii - mi niestety się nie udało.
9. Podajemy z plasterkiem cytryny, ziemniakami i pomidorkami  lub z ulubionymi dodatkami :)
SMACZNEGO !!! :)


4 komentarze

  1. To mam na jutro obiad :-) wielkie dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) wydasz grosze a nie będziesz żałować - daję gwarancję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie robiłam takiej rybki a z chęcią bym zjadła :)
    www.puffa.pl

    OdpowiedzUsuń

MAM

Blogowa akcja "Nie palę w ciąży - również biernie"