Pstrąg pieczony w piekarniku - danie nie tylko na piątek :)
9/15/2015
W ostatnim tygodniu naszła mnie ochota na rybę...ale nie taką w panierce na głębokim tłuszczu. Miałam ochotę na coś lekkiego i pysznego. Poszłam do sklepu i szukałam...w oczy rzucił mi się patroszony pstrąg. Oczami wyobraźni już go widziałam u mnie na talerzu :D
Co potrzebujemy na obiad dla dwóch dorosłych osób:
- pstrąg patroszony 2szt (ja kupiłam w biedronce za nie całe 12zł)
- kilka ząbków czosnku
- masło
- pietruszka lub koperek (opcjonalnie)
- pieprz i sól (najlepiej morska)
- folia aluminiowa do pieczenia
- cytryna
- przyprawy wg.uznania
1. Pstrąga dokładnie myjemy i delikatnie oskrobujemy. Wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.
2. Czosnek kroimy na plasterki a 1-2 ząbki wyciskamy przez praskę
3. Pstrąga nacieramy z obydwu stron oraz w środku solą (najlepiej morską) i świeżo mielonym pieprzem (można także użyć innych ulubionych przypraw)
4. Rybę nacinamy kilkukrotnie z obydwu stron dość głęboko, ale nie na wylot i wciskamy w szczeliny plasterki czosnku. Natomiast w środku smarujemy wyciśniętym czosnkiem.
5. Z obydwu stron smarujemy rybkę masłem a do środka wkładamy kilka małych kawałków masła i gałązkę np. pietruszki
6. Zawijamy rybę w folię (stroną błyszczącą do środka) i wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej. ja trzymałam ok 2 godzin.
7. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Ja piekłam na 180 stopni przez 40 minut. Po 30 minutach rozcięłam folię, aby skórka ładnie się przyrumieniła.
8. Wyciągamy z piekarnika i jeżeli nam się uda możemy zdjąć z folii - mi niestety się nie udało.
9. Podajemy z plasterkiem cytryny, ziemniakami i pomidorkami lub z ulubionymi dodatkami :)
SMACZNEGO !!! :)
4 komentarze
To mam na jutro obiad :-) wielkie dzięki :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :) wydasz grosze a nie będziesz żałować - daję gwarancję :D
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam takiej rybki a z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńwww.puffa.pl
:)
Usuń